A hangok harmonizáló, egészséget támogató hatását évezredek óta ismerik és alkalmazzák az emberek, de a hangérzetek és a hangok élettani hatásának mai értelemben vett tudományos vizsgálata csak a 19. században kezdődött el. A 20. század fizikai, zenepszichológiai, művészetpszichológiai, hangpszichológiai kutatásainak, neves agykutatók munkájának köszönhetően mára a hangterápia, rezgésterápia, zeneterápia körüli misztikum tűnőben van. Már nem úgy tekintenek e módszerekre mint mágusok, varázslók, sámánok csodatevő eljárására, hanem mint a jelen civilizáció által újra életre hívott alternatív gyógymódok egyikére, mely „high-tech” eszközökkel kiegészítve visszatért a hétköznapokba és a modern orvoslásba egyaránt. Mindez annak ellenére így van, hogy hatásuk dokumentációja még mindig hiányos, s jótékony hatásuk a kliensek elvárásán és hajlandóságán is múlik.


Mi áll a hangterápia, rezgésterápia „újrafelfedezésének” hátterében?

Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a folyamatosan gyorsuló, mindig többet, gyorsabbat követelő high-speed társadalom szinte a markában tart bennünket. Technikai eszközökkel telezsúfolt életterünkben, a mindennapok stresszének és a növekvő kiszolgáltatottság megtapasztalásának kitett emberek életében a pihenés, a nyugalom és a lazítás szinte már luxus. Kevés időnk marad saját belső egyensúlyunk megtalálására és megőrzésére, nem könnyű életünknek új irányt mutatni. Ennek eredményeként egyre több ember panaszkodik betegségre, krónikus fáradtságra, kiégettségre; a depresszió lassan már népbetegségnek számít; drasztikusan nő a gyógyszerfogyasztás. A modern gyógyászat pedig egyre kevésbé tud megfelelni a vele szemben támasztott, nemegyszer irreális elvárásoknak.

Nem csoda tehát, ha a huszonegyedik század embere keresi azt a gondolatvilágot, azokat az energiákat, rezgéseket, amelyek képesek táplálni és újjáéleszteni az életerőt, helyreállítani a megzavart energiaegyensúlyt, s erőt, egészséget hoznak az életébe. S mindezt olyan megfogalmazásban, amely megfelel korunk emberének. Energia, energia-egyensúly, energiamező, vibráció, energia-konstelláció, energiafolyam, harmónia, transzformáció, kozmikus törvények — ezek a szavak akár jelszavai is lehetnének azoknak, akik az egyén és a világ gyógyulását a szellemi területről a materiális területre kiterjedő összhangban képzelik megvalósulni.


Az emberi test rezgése

Ősi tanítás, hogy minden emberi testnek van egy alapvető rezgése, és ha rá tudunk hangolódni erre a frekvenciára, úgy a magunkkal való kapcsolatunk egészségesebbé és gazdagabbá válik. Hasonló ez ahhoz a vélekedéshez, miszerint a földnek is megvan a saját frekvenciája, és jó hatása van ránk, ha összhangba kerülünk ezzel a frekvenciával.


Hangterápia

A rezgésterápia legősibb formája. Tapasztalatok szerint a hang mint rezgésforma számtalan módon felhasználható a biológiai folyamatok szabályozásában, pszichés feszültségek oldására, a hangulat módosítására. Az energiamezők növelésének, az életöröm serkentésének utolérhetetlen módja. Ilyen módszer például a tonizálás, amikor annak érdekében, hogy testünk sejtjeinek rezgése megváltozzék, kibocsátunk egy magánhangzót, s azt hosszan kitartjuk. A túltonizálás felhangos éneklés néven ismert, míg a kántálás , mint az egyik legrégibb éneklési technika, hagyományosan sprirituális célokat szolgált. Azok, akik rendszeresen kántálnak, vitalitást, örömöt, belső békét tapasztalnak meg. Egyesek szerint tisztítja a csakrákat, és segít helyreállítani a test energiarendszerének harmóniáját. A mantra minden egyházi vagy spirituális szertartásnak lényeges eleme, mintegy szent hang. Gyógyító dalok elnevezéssel illetjük azoknak a hangoknak és szavaknak az éneklését, melyeket gyakran magunk költünk magunknak azért, hogy felvidítsanak, megnyugtassanak, biztassanak, felemeljenek. Jóllehet a tudomány még mindig szkeptikus ezekkel az újnak titulált, valójában ősrégi gyógyító eljárásokkal szemben, azonban akiknek használt, ők elkötelezett híveivé válnak.

 

Ha az egészségünkről van szó, szeretnénk pontosan tudni, hogyan hathat egy alkalmazott eszköz vagy eljárás –
s még inkább így van ez, ha alternatív gyógymódról van szó. Ezért fontosnak tartjuk,
hogy röviden felvázoljuk a rezgésterápia és hangterápia lényegét.

Részt vennél egy ilyen terápián?

Akkor érdekelhet a követező nyílt napunk >>

 

forrás: www.rezgesterapia.hu