Ingyenes Jóga és meditáció óra Istvánnal

2019.11.30. szombat 16:00-18:00

Az óra bevezető részében ászanákat gyakorlunk, ezután meditációra előkészítő légző gyakorlatok következnek, majd az órát meditációs gyakorlással zárjuk.

Az óra első részét jóga gyakorlatok, ászanák töltik ki.
–  Miért?
A jóga gyakorlatai szabályozzák a véráramlást, tonizálják az izmokat, ellazítják az ízületeket. A gyakorlás során csökkentjük az izmainkban, a testünkben lévő napi stressz okozta feszültséget, ami első lépés ahhoz, hogy tudj lecsendesedni a meditációhoz.

 Az óra következő részében légzőgyakorlatokat –pránajamat- gyakorlunk.

“A prána az az energia, amely éltet téged, mint emberi lényt. Nélküle egy szempillantásnyit sem tudnál élni. Egészségedet és életerődet az határozza meg, milyen jól, mennyire kiegyensúlyozottan áramlik a prána rajtad keresztül. A prána kiegyensúlyozatlan működése hatással van a testre és az elmére is.” – Forrás: Szvámi Ráma  Szent utazás c. könyvéből.

A légzőgyakorlatok –nadi sodhana pránajama(váltott orrlyukú légzés) és az Antar Kumbhaka- belső légzésvisszatartás- segítségével megtisztítjuk a három fő energiacsatornánkat -idá, pingala, szusumná-  és kiegyensúlyozzuk ezekben a prána áramlását. Közben megnyugszik az idegrendszerünk és lecsendesedik az elménk, ami szintén fontos a meditatív állapot eléréséhez.

Majd a meditáció gyakorlásával zárjuk az órát.
 Miért érdemes meditálni?
 A mindennapos stresszek, aggodalmak, kínzó feszültségek gátolják a boldog, örömteli életet. A meditáció gyakorlásával megtapasztalhatóvá válik a legbensőbb nyugalom, béke és csend állapota. Egy állapot, mely segít harmóniába kerülni önmagunkkal, rendszeres gyakorlásával pedig tartóssá válik a kiegyensúlyozottság, a belső boldogság.

A meditáció gyakorlását mantrával végezzük. Vokálisan zengetjük a mantrákat, majd mentális ismételjük magunkban. Az óra végén röviden megbeszéljük a tapasztaltakat.

Az órán való részvételhez nem szükséges nagy jógatapasztalat, az ászanák és a légzőgyakorlatok rövid idő alatt elsajátíthatók.

Szeretettel várlak az órámra, meditáljunk közösen!

 

Feltöltve: 2019. október 30.