Jóga a Mindennapi Életben

Jóga a Mindennapi Életben Egyesület

Békéscsaba

A Jóga a Mindennapi Életben Rendszer® a jóga tradicionális útját jelenti. Megalkotója, tanítója Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheshwarananda indiai jógamester, aki több mint 40 éve jött Európába és bécsi székhellyel Európa- és világszerte elterjesztette a jógarendszerét, amelyben sikerrel ötvözte a hagyományos, ősi jógagyakorlatokat a mai kor  emberének igényeivel.

A Jóga a Mindennapi Életben Egyesület – Békéscsaba Békéscsabán és Békés megyeszerte már több mint 25 éve kezdte el szinte elsőként és első kézből a jógát megismertetni és oktatni.

E jógarendszer célja a testi, lelki, szociális, szellemi egészség elérése, fenntartása, fejlesztése.

Az életünk egyik fő alapja a fizikai egészség. A jógaászanák és pránajámák – testgyakorlatok és légzéstechnikák – javítják fizikai egészségünket. Nemcsak az izmokra, az ízületekre és a légzőszervekre hatnak pozitívan, hanem szívműködésünkre, keringésünkre, idegrendszerünkre, nyirokrendszerünkre és pszichés funkcióinkra is. A jógagyakorlatok pszichoszomatikus hatásúak. Az ászanák és pránajámák gyakorlásával fokozatosan eljuthatunk az ellazultság, a belső béke és a harmónia érzetéhez.

A  Jóga a Mindennapi Életben jógarendszer nyolc szintből épül fel. Az első szint a Saraw Hitta ászanák, amelyek mindenki számára jó testhelyzetek, gyakorlatok. A jógának ez a sajátos alkalmazása teszi lehetővé, hogy bárki könnyen elkezdhessen jógázni kortól és egészségi állapottól függetlenül. A Jóga a Mindennapi Életben rendszer fokozatosan vezet el a nehezebb, összetettebb jógagyakorlatok felé.

E rendszerből további alrendszerek fejlődtek ki, mint a Jóga hátfájásra, Jóga az ízületekre, Jóga gyerekekkel, Jóga szívbetegségre, vagy cukorbetegségre, magas vérnyomásra, stb. A Jóga a mindennapi életben további egészségvédő technikái: a Hatha jóga tisztító gyakorlatai, a mélylazítás – jóga nidra -, a koncentráció pl. tratak, néhány speciális testtartás – bandhák és mudrák.

A mentális egészség elérése, fenntartása szintén elérhető a jóga gyakorlásával. A negatív gondolatok és a szorongás idegrendszerünket gyengítik, fizikai és lelki szenvedést okozva.

A Jóga a Mindennapi Életben rendszer – különböző relaxációs technikákat alkalmaz beépítve a jógafoglalkozásokba, valamint a lépésről lépésre haladó – önvizsgálati meditációt, amely az önmagunkba tekintés fontos eszköze. Az önvizsgálat során kapcsolatba kerülünk tudatalattinkkal, ahol vágyaink, félelmeink, komplexusaink, gondolkodási és viselkedési mintáink rejlenek. Az önvizsgálati meditáció technikája által megtanuljuk megismerni önmagunkat.

Az elme, a gondolataink feletti uralom megszerezésében nagy segítség a mestertől kapott mantra ismétlése. Ennek gyakorlásával kialakul a belső megelégedettség, a pozitív gondolkodás.

Az egyesület 1991-ben alakult meg. Fő célunk az egészséges életmód terjesztése, fizikai, mentális és szellemi szinten.

Az oktatás színvonalát szakképzett és továbbképzéseken rendszeresen résztvevő jógaoktatók biztosítják jógamesterünk közvetlen tanításai és útmutatásai alapján. A foglalkozásokat az oktatók és segédoktatók (asszisztensek) vezetik, akik rendelkeznek az oktatáshoz szükséges szakképesítéssel és gyakorlattal. Az oktatók és asszisztensek munkájának minőségbiztosítását egy évente megújítandó nemzetközi licencszerződéses rendszer biztosítja. Egyesületünk az oktatási tevékenységre felelősségbiztosítással rendelkezik.

A jógaoktatás mellett a vegetárius táplálkozással kapcsolatos tanácsadást, bemutatót is tartunk, illetve jógatáborokat, jógahétvégéket szervezünk rendszerünk nemzetközi előadóival, oktatóival. Valamint tisztító hétvégi kúrákat, jógatechnikák alkalmazásával.
Továbbá egyesületünk elősegítve az iskolai mindennapi testnevelést akkreditált iskolai-óvodai jógainstruktori tanfolyamokat is vezet, pedagógus végzettségűek részére.

Az egyesület 2 oktatója a Harmónia Jóga és Egészség Központban is tart jógafoglalkozásokat.

Faulhaber Julianna

keddenként 10.30h – 12.00h-ig – Jóga nyugdíjasok részére – Senior Jóga

Fizikai testgyakorlatok (ászanák), légzés technikák (pranayama), relaxáció A rendszer kezdeti gyakorlatai, a Saraw hitta ászanák – mindenki számára jó testhelyzetek, bátran gyakorolhatók az idősebb korosztály által is. Széken ülve végezhető gyakorlatsor is rendelkezésre áll, a fizikai testi korlátok, illetve az egészségbeli állapottól függően.

szerdán 9.00h-10.30h- ig – Jóga hátfájás ellen –gerincjóga

Fizikai testgyakorlatok (ászanák), légzés technikák (pranayama), relaxáció A Jóga hátfájás ellen gyakorlatai a JMÉ rendszer megalkotója Paramhans Swami Maheshwarananda, valamint orvosok, és fizioterapeuták közreműködésével több éves kutató munka után születtek meg. A gyakorlatsorok minden szinten egységet képviselnek, az egész testet ellazítják, nyújtják és erősítik az izomzatot, javítják a testtartást, a gerinc állapotát.

Schäfer László

csütörtökön 17.00h – 18.30h – ig JMÉ Jóga kezdőknek

Fizikai testgyakorlatok (ászanák), légzés technikák (pranayama), relaxáció

A kezdő gyakorlatsorok finoman áthangolják az egész testet, javítva annak állapotát, rugalmasságát. Kíméletesek és bárki által elkezdhetők. Javul és mélyül a légzés, a koncentráció és az ellazulás képessége.

pénteken 17.00h – 18.30h-ig JMÉ Jóga haladóknak

Fizikai testgyakorlatok (ászanák), légzés technikák (pranayama), relaxáció

A közép-haladó és haladó gyakorlatok a jóga pozitív hatásait felerősítik, erőnlétfokozó, hajlékonyságot és egyensúlyérzéket növelő gyakorlataival, elmélyülő légzéstechnikáival,koncentrációs és meditációs gyakorlataival.