Senior jóga

Jógastílusok

A Senior jóga elsődleges célja az egészségmegőrzés.  

Senior jógán az életkori sajátosságokat is figyelembe veszik az óra felépítésben, ritmusában, és szerkezetének kialakításában. Olyan jógapózok vannak finoman összeillesztve, melyek fokozatosan, gyengéden teszik újra rugalmassá az esetlegesen elhanyagolt izmokat és ízületeket.  Ráadásul a légzőgyakorlatokkal kombinálva a test belső szerveit is energiával telítik, ami jótékony hatással van a teljes egészségi állapotra.

cover senior joga

Kiknek ajánljuk?

A Senior jógában hatalmas lehetőségek rejlenek azok számára, akik nyitottak és kellő bátorságot éreznek az újdonság iránt és valóban tenni szeretnének az egészségükért.
Csak néhány példa a Senior jóga eredményeire: egy gyakorló lábában egy – két hónap rendszeres jógázás után minimálisra húzódtak vissza az visszerek. 

Egy másik jógázó, akinek a cipő felhúzása sem volt egyszerű feladat a derekának a merevsége miatt, egy-két hét után lelkesen mesélte, mennyivel könnyedebb a mozgása és természetesebb a tartása. Jellemző a hátban és vállban állandósult fájdalmak  csökkenése vagy akár elmúlása. 

Néhányan meglepődve tapasztalták, hogy a vérnyomás helyreállításában is milyen hatékonyan segít a jóga. S ami a legjobb az egészben, és talán a legfontosabb is : természetes módon, mindenféle méregdrága, mesterségesen előállított és gyógyszernek nevezett vegyszer nélkül segít. A jógaóra így anyagilag is hatékony és egészséges megoldássá válik.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy kellemes társaságba, hasonló érdeklődésű és mentalitású emberek közé kerülve a lelki harmónia és az életöröm is növekszik. Egy kellemes társaságban eltöltött óra, testmozgással, beszélgetésekkel és nevetéssel bármilyen „pirulánál” hatékonyabb lehet.  Állandósulhat az örömteli életminőség, mely természetes módon fog kihatni az élet más területeire is.

A Senoir szabálya

A Senior jóga legfontosabb szabálya, hogy önmagad vagy a viszonyítási pont. Ahonnét indulsz, ahhoz kell mérned a fejlődésedet, nem pedig a többi jógázóéhoz. Ha valaki ezt betartja, nagyon sok felesleges érzéstől megkíméli magát.  Van olyan csoport, ahol egymás mellett gyakorol a még aktív ötven körüli jógázó, és a hetvenen túli örökifjú nagymama. Mi értelme lenne összehasonlítani a teljesítményüket? S ha csak a viszonyítási pont megfelelő kiválasztását megtanulják a jógázók, akkor már óriási segítséget-életbölcsességet adott számukra a Senior jóga.

Az órákon könnyen és egyszerűen kivitelezhető és elsajátítható gyakorlatok vannak. Az órán végzett jógagyakorlatok (ászanák) közül az egyszerűbbek alkalmasak az otthoni gyakorláshoz is, hiszen a rendszeresség az egyik legfontosabb tényező. Azok a jógagyakorlatok, melyek segítenek  megőrizni a fizikai test rugalmasságát, nagyban segítik a prána (az életenergia) áramlását.  

S ez nem csak a test izomrendszerére, hanem belső szerveire is jótékony hatással lesz. Jelentősen javítja a test öngyógyító képességeit, hiszen a betegségek jelentős része az energetikai szintű blokkokból alakul ki. Ha a jóga speciálisan kidolgozott gyakorlataival megmozgatjuk testünket, akkor újra megindulhat az elzárt területen az energiaáramlás, amelynek bizonyítottan egészségmegőrző, sőt gyógyító hatása is van.

Tehát a Senior jóga egyszerre a test több szintjén fejti ki jótékony hatását. S ez miért lenne életkorhoz kötve? Természetesen ehhez rendszeresség, sok gyakorlás, kitartás szükséges, viszont a jó hír, hogy a jóga ezeket mind együtt fejleszti. Tehát, ha úgy érzed, egyszerre szeretnél tenni a tested egészségéért, szellemed frissességéért, s kellemes, optimista emberekkel találkozni, akkor a Senior jóga- az 50 év felettiek jógája – tökéletes választás  számodra. Om, shanti!