Az élet kulcsa: a Nő

Felborult szereposztás


 

A világháborúk következtében a nők arra kényszerültek, hogy a férfiak helyett is helytálljanak a család fenntartása érdekében. A nők egyre inkább tért hódítottak a munka világában is, miközben ezzel párhuzamosan vitték tovább az otthoni szerepeket is. Az addigi „szereposztás” férfiak és nők között ekkor kezdett el jelentősen átalakulni. A nők számára egyre több területen kezdtek a korlátok lebomlani, és a nők éltek is a lehetőségekkel. Ez azonban mára ahhoz vezetett, hogy teljesen elmosódtak a határvonalak a férfi és a női szerepkörök között. Nincs már egy egységes társadalmi konszenzus arról, hogy mi a „férfi szerep” és mi a „női szerep”. Ma már a férfiak is maradhatnak otthon nevelni a gyereket, és a nő mehet dolgozni; van apás szülés, vannak szingli nők, akik azt választják, hogy családalapítás nélkül élnek teljes életet stb. Természetesen a biológiai szerepek nem változtak. Még mindig csak a nők képesek szülni, egy gyermeket a méhükben kihordani, de már egyáltalán nem kényszerülnek, vagy kényszeríthetők arra – legalábbis a világ számos országában – hogy életük kizárólag eme biológiai feladatra korlátozódjon. Márpedig, ha nincsenek világos határvonalak, akkor nehéz tájékozódni, kiigazodni, mind a nőknek, mind a férfiaknak. Mert az új értékrend, az új „szereposztás” véleményem szerint még mindig alakulóban van.

Női princípium – a stabil kiindulási pont

Mi mindennek kell megfelelni a mai világban nőként? Nagyon sok mindennek lehet, de nem feltétlenül kell, mert az elaprózódáshoz vezet! Mivel nincs egy közösen, társadalmilag kikiáltott szerep, minden nőnek egyénileg kell megtalálna a számára megfelelő szereposztást. Ezért szerintem a legjobb, amit nőként tehetünk, hogy elsősorban magunknak próbálunk megfelelni. Ha függetleníteni tudjuk magunkat olyan sztereotípiáktól, mint: „egy nő csak akkor értékes, ha egy férfihoz tartozik”, „a nő bűne a Paradicsomból való kiűzetés, amiért szenvednie kell”, „szép lehetsz, de okos nem”, „csak akkor vagy jó nő, ha úgy nézel ki, mint egy modell”, „ha nincs gyereked, nem vagy nő”, „ha császármetszéssel szültél, nem vagy igazi anya”, stb., és képesek vagyunk a belső hangunkra figyelni, akkor már jó úton haladunk. Annyi kapaszkodónk van, hogy – mint mondtam – a biológiai funkció nem változott, és ehhez kapcsolódóan a különféle spirituális tanításokban megvan a több ezer éves tudás a női princípium, a női minőség elemei vonatkozásában. A nő az élet kulcsa! A nő méhe a kehely, amely befogadja a magot, táplálja, neveli az új életet, majd világra hozza. A férfi számára társ, inspiráció, menedék, érzelmi biztonság. A család összetartó ereje, az otthon melege. Képviseli a világban az esztétikumot, az intuíciót, a kreativitást, az élet élvezetét. A nő a megtartó erő: az értékek, az új élet megtartója! Ezt a sok évezreden át elnyomás alatt álló, eredeti erőt kell újra felfedezniük magukban a nőknek! Most azonban olyan korszakot élünk, amelyben megvan a lehetőség új keretek kialakítására, méghozzá úgy, hogy a nők alakítsák ki saját maguk számára a kereteiket. Annak érdekében, hogy a gyerekeink már olyan társadalomban élhessenek, ahol nőnek lenni nem gyengeséget, „sorsot”, hátrányt, bűntudatot, vagy alárendeltséget jelent, hanem értéket, amit tisztelni és óvni kell, ahhoz a jelenlegi női generációnak el kell kezdenie magában tisztelni és óvni a női princípium erejét. Minderre a férfiaknak is nagy szükségük van, mert ők sem tudják, mihez igazodjanak. A nőknek kell fejleszteniük a tudatosságukat a tekintetben, hogy ők mennyire fontosak, értékesek önmagukban is az egész társadalom szempontjából.

A női energiák egyensúlyának jelentősége

A nőknek a nőiességüket illető zavar, tanácstalanság és bizonytalanság különféle testi és lelki problémát okozhat. Az anorexiától a nőgyógyászati betegségekig, melyek végső esetben meddőséghez is vezethetnek, széles a skála. Kineziológusként azt is tudom, hogy nem csak az egyén életében jelenlévő kényszerek, traumák válthatják ki ezeket, hanem generációsan hozott sebek, minták is. Sőt, a nőiséggel kapcsolatos blokkok, görcsök terén különösen jellemző a problémák átvétele a generációs felmenőktől, hiszen magzati korunkban hónapokig az anyánk testében vagyunk, közvetlenül érzékeljük az őt ért hatásokat, átérezzük minden érzését. A „női ügyek” tehát természetesen a női ágon keresztül adódnak át, viszont a fiúgyermekek is az anyjuk méhében fejlődnek, és születésük után is elsősorban az anya fogja szoptatni, gondozni, nevelni őket. Ezért elképesztően fontos a nők szerepe a család és a társadalom élete szempontjából, mert egy önmagával egyensúlytalanságban, diszharmóniában lévő nő közvetlenül, és nagyon erős „kötőerővel” továbbadja minden fájdalmát és sebét a következő generációnak. Ezért fontos, hogy a nők önmagukat kezdjék el meggyógyítani, a régi sebeket, sérelmeket maguk mögött hagyni, önmagukat egyensúlyba hozni, mert akkor ezt az egyensúlyt fogják tovább adni. Csak egy önmagával egyensúlyban lévő nő tudja jól működtetni a női princípiumot. Egy ilyen nőhöz pedig olyan férfi fog tudni kapcsolódni, aki a férfi princípiumot működteti jól. A nő és férfi között helyreáll az egyensúly. Nem versengeni fognak egymás ellen, hanem kölcsönösen támogatni, erősíteni és tisztelni egymást anélkül, hogy bármelyiküknek is fel kellene adnia saját természetét. Egy egyensúlyban lévő pár pedig egyensúlyban lévő gyerekeket nemz és nevel, ami végső soron az egész társadalmat kiegyensúlyozza, fejlettebbé, boldogabbá és egészségesebbé tesz. Ezt értem az alatt, hogy a nő az élet kulcsa.

Kineziológiával a női egyensúlyért

A kineziológia több szinten foglalkozik az egyént ért hatásokkal, blokkokkal és azok oldásával: a fogantatástól kezdve az egyén jelenéig eltelt időszakban és generációs szinteken egyaránt. A nőiséggel kapcsolatos blokkokat tehát mind egyéni, mind generációs szinten feltárjuk és feloldjuk. Érzelmi stresszoldás segítségével a kliens képes lesz saját és/vagy felmenői félelmeit, sérelmeit, fájdalmait elengedni, és megerősödve számára kedvező változásokat elindítani az életében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kliens képessé válik elhárítani az életében fennálló akadályokat az igazi társ megtalálása elől, a teherbe esés elől, nőgyógyászati betegségből való meggyógyulása elől stb.

Mit tehetünk mi nők magunkért a mindennapokban?

Tiszteljük egymásban a Nőt! Ne irigykedjünk, versengjünk, kritizáljunk, ítélkezzünk! Lássuk meg egymásban nőtársunkat, sorstársunkat! Hiszen egyedül egy nő tudja, mi mindenen kell egy nőnek átmennie az életben, mi mindennel kell megküzdenie nap, mint nap. Legalább mi adjuk meg egymásnak a nekünk járó tiszteletet, szeretetet és elfogadást! Szerintem mindenkinek van tapasztalata arról, milyen pusztító és kegyetlen tud lenni, ha a nők egymás ellen fordulnak, és arról is, milyen csodákra képesek, ha összefognak. Hiszen ne feledjük, a Nő az élet kulcsa!