Első alkalommal

Találd meg a számodra megfelelő jógatípust!

Rengeteg jógatípus létezik, és nem mindegy, melyiket választod. Fontos, hogy a jelenlegi edzettségi szintednek és személyiségednek megfelelőt válaszd.

A gyakorló órákhoz bármikor be tudsz csatlakozni, az órák nem tanfolyam jellegűek, ettől függetlenül kezdőként minden segítséget megkapsz az induláshoz. Ha mégis úgy érzed, hogy neked az első alkalommal több figyelemre van szükséged, választhatsz indulásként egy magánórát is, ahol felkészítünk a jógagyakorlásra.

Van fizikai erőnlétet igénylő, dinamikusabb jóga: “vinyasza kezdő” (kedd, csütörtök 17:00-18:30)

vagy statikusabb jóga: “hatha kezdő” (csütörtök 17:00-18:30, péntek 19:00-20:30)

vagy  “kezdő gerinc” (szerda 17:00-18:30):  mindenki jógája – ha nem vagy sportos vagy ügyes, akkor megszeretteti veled a mozgást, ha már jógázol egy ideje, akkor visszavezet az alapokhoz. Részletesen: itt

Bármelyiket kipróbálhatod, és a későbbiekben válthatsz is.

Ha korábban már jógáztál, vagy úgy érzed, hogy megfelelő az állóképességed, a kezdő megjelölésű óráktól függetlenül, bármelyik órát választatod az órarendben, ahol számodra megfelelő az időpont.

Az első alkalom ingyenes!

Be kell-e jelentkezni az órákra?

Igen. A férőhelyek korlátozottak, ezért a jógaórákra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet megtehetsz telefonon, facebookon, illetve a honlapon keresztül. Így tudsz bejelentkezni

Hányra érkezz?

Legalább 10-15 perccel az órakezdés előtt érkezz meg, hogy a szükséges rövid regisztrációt el tudjuk végezni, és rá tudj hangolódni az órára.

Mit hozz magaddal?

Eszközöket biztosítunk, de természetesen használhatsz saját jógaszőnyeget, takarót. Kényelmes öltözet javasolt, amiben szabadon tudsz mozogni, és egy kis törölközőre is szükséged lehet. Mezítláb jógázunk, cipőre nincs szükség.

Mire érdemes még odafigyelni?

Jógázni üres gyomorral ajánlott. Ügyelj arra, hogy az óra kezdete előtt kb. 2 órával már ne egyél nehéz ételt. Kivételt képez a gyümölcs.

Milyen sűrűn ajánlott gyakorolni?

Mint minden mozgásforma, a jóga hatékonysága is a gyakorlás rendszerességétől függ. Már a heti egy alkalom is rendszeresnek számít, és viszonylag rövid időn belül észreveheted a pozitív változásokat.

Mire figyelj gyakorlás közben?

 • Gyakorlás közben befelé figyelj, és tartsd tiszteletben saját tested korlátait. Csak addig vigyél el egy mozdulatot, ameddig azt nem érzed, hogy akár hosszú percekig képes lennél benne maradni. Ne légy frusztrált, ha valamit nem sikerül elsőre kivitelezni, és ne versenyezz a többiekkel.
 • Mindig a saját tempódban haladj, figyelj a testedre és sose erőltesd addig, hogy fájjon! Ha egy gyakorlat közben apró feszülést érzel, az még jó, de fájni nem kell semminek.
 • Teljesen rendben van, ha meg kell állnod. Ülj nyugodtan, pihenj!
 • Ha bármikor szédülnél, vegyél mély levegőt és pihenj! Akár le is fekhetsz. Ez normális, másokkal is előfordul.
 • Lélegezz! Mindig a mozgás vezeti a mozdulatot. Ne feledd azt az alapszabályt, a jóga megfelelő légzés nélkül csak tornagyakorlatok sora.
 • Élvezd a gyakorlást! Találd meg minden ászanában a szépséget.

 

Betegség, terhesség esetén lehet-e jógázni?

A jóga célja az egészség elérése és megőrzése. A már kialakult elváltozásokat szakorvos segítségével kell kezelni. Bármiféle orvosi problémával csak szakorvos engedélyével szabad részt venni a jógafoglalkozásokon. Amennyiben már részt vehetsz csoportos mozgásterápián, biztos lehetsz benne, hogy nálunk a legjobb helyen vagy!

 • Magas vérnyomás esetén kerüld azokat a pozíciókat, ahol a fejed a szíved alá kerül!
 • Alacsony vérnyomás esetén a pozíciókból lassan gyere ki!
 • Porckorong-sérv esetén az előre hajló testhelyzeteket hagyd ki, kerüld az erős csavarásokat, és fokozottan figyelj a fájdalomra, ne erőltesd a pozíciókat.
 • Fertőző betegségek esetén a teljes gyógyulás után gyere jógázni, nehogy megfertőzd társaidat és oktatóidat! Lázas, legyengült állapotban a szervezetednek egyébként is nyugalomra, pihenésre van szüksége.
 • Menstruáció: figyelj a tested jelzéseire, végezd a gyakorlatokat a saját ritmusod szerint, és lazítsd el a hasfalad minél többször. Kerüld az erős csavarásokat és az olyan pozíciókat, amikor a csípő feljebb kerül a szívnél (pl. gyertyaállás).
 • Terhesség: ebben az időszakban a Kismama jóga órákon való részvételt ajánljuk.  A speciálisan kismamák számára összeállított gyakorlatokat minden egészséges kismama gyakorolhatja a 13. héttől akár egészen a 40. hétig (szülésig).

Fontos! Az óra előtt szólj az oktatónak, ha bármilyen egészségügyi kérdésed, gondod van, amiről tudnia kell!