Eredeti szakmám: okleveles agrár gépészmérnök, szakközgazdász, informatikus. Saját vállalkozásomban több mint 25 évet dolgoztam együtt németországi partnereimmel, több mint 10 évet Németországban töltöttem. Jelenleg főállásban vagyok gerincjóga oktató.

A mozgás mindig is jelen volt életemben. Már 6 éves koromban elkezdtem sportolni. A jóga tanításai, ha nem is mindig tudatosan, de végig kisértek egész életem során.

Sok sportágat kipróbáltam, némelyiket versenyszerűen is. Tornászként megtapasztaltam a vasfegyelmet, és azt, hogy kellő kitartással, szorgalommal a test csodákra képes. 8 évig sportlövészként a koncentráció és a helyes légzés elsajátítása elengedhetetlen volt a sikerekhez. Életem során több mint 30 maratont sikerrel lefutottam. Amiért picit jobb tudtam lenni az átlagnál, azt a teljes jógalégzésnek és a tudatos relaxációnak köszönhettem. Lelkes amatőr hegymászóként feljutottam a Mont Blanc csúcsára is.

A helyes táplálkozás a jógában elengedhetetlen. Ennek jelentőségét hamar felismertem. A maratonokra való felkészülés megtanított arra, hogy az vagy amit megeszel! Több mint 20 év óta szinte minden nap úszok. (A gyorsúszás az egyik legjobb természetes pránajáma gyakorlat, ha már a jógáról van szó.) Lelkes híve vagyok 1990 óta az agykontrollnak is, aminek számos eleme a jógából származik, a nyugati ember számára emészthető formában.

14 éves koromban került a kezembe szüleim könyvespolcáról Dely Károly: Jóga című könyve, ami életre szóló útmutatást adott arra, hogyan meditáljunk, relaxáljunk, lélegezzünk. A könyv fotóin megjelenő ászanák akkoriban kifejezetten riasztóan hatottak számomra: “Ez nem az én világom!” – mondtam magamban akkoriban.

A jóga mind az öt alapelemével úgy találkoztam egész életem során, hogy nem is igazán tudatosult bennem, hogy egyre közelebb kerülök a jógához. Sajnos ehhez kellett néhány sportsérülés is, hogy a jógánál kössek ki. Viszont ezek a sérülések megtanítottak sok mindenre: tisztelni a testet, tudatosítani a határainkat, alázatosan elfogadni a guruk tanácsait.

A jógával való találkozás meghatározó volt számomra és az életem nélkülözhetetlen részévé vált. Egyre többet foglalkoztatott a gondolat, hogy segítsek másoknak is abban, hogy megismerhessék a jóga fizikai, mentális és spirituális hatásait, hogy megtapasztalhassák mindazt, amit a jógagyakorlás adhat.

2014-ben kezdtem el igazán stúdiók keretén belül jógázni, szinte egy napot se hagyok ki azóta.  Sok jógastílust megismertem a képzés során, de leginkább a vinyasza flow, az astanga és a kundalini ragadt magával. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy szintén 2017-ben Manju Pattabhi Jois irányítása alatt rész vehettem Astanga oktatóképzésen.

Végzettségek:

  • 2017: YOGIN 200 órás Jógatanárképző (az USA Yoga Alliance elismerésével és akkreditálásával)
  • 2017: Manju Pattabhi Jois Astanga oktatóképzés
  • 2018: 200 órás Mandal hathajóga instruktor képzés, gerincjóga oktató szakirányon (RYS200 Yoga Alliance / SzPk-00177-17-03 4 03 3)
  • 2018: HATHA JÓGA FLOW Mandala Jógaokatóképzés
  • 2019: Gerincprevenciós alapképzés jógaoktatóknak – Bene Máté Gerincakadémia
  • 2019: Gerincprevenciós haladó tanfolyam – Bene Máté Gerincakadémia
  • 2019: NMPT Instruktor – Bene Máté Gerincakadémia
  • 2020: Integrált Fascia Képzés – Bene Máté Gerincakadémia

A jógában talán az a legjobb, hogy sosincs vége, nem lehet megtanulni, éppen ezért megunni sem. A második legjobb talán az, hogy nem kell hozzá semmilyen különleges tudás vagy tulajdonság, nem kell erő, sem hajlékonyság, türelmes gyakorlással eljuthatsz szinte bárhová.

Milyen órát tartok és mikor?

Elsősorban a gerincjóga a fő területem, mivel magam is gerincproblémákkal küzdök. E mellett a vinyasza flow a másik kedvencem, ahol gerinc védelme szintén előtérbe kerül az óráimon. Tartok még kezdőknek is astanga alapú vinyasza órákat, ahova bármikor be lehet kapcsolódni, még azoknak is, akik sohasem jógáztak.

Békéscsabán két jógastúdióban is tartok csoportos órákat. A magánórák keretében lehetőség van a gerincjóga hatásait a legnagyobb mértékben kihasználni, hisz az órák személyre szabottak.

Mobil: +36 30 8305097

Tekintsd meg itt a Harmónia Jóga Stúdió aktuális órarendjét